+31(0)517745046 info@houthandelboersma.nl

Kwaliteit

Houtpellets zijn te koop in veel verschillende kwaliteiten. De pellets van 100% naaldhout met het Din+, ENPlusA1 keurmerk zijn het duurst en kwalitatief het beste voor uw rendement, kachel en het milieu. Houtpellets die van resthout/gerecycled hout worden gemaakt zijn goedkoper en bevatten veel lijm/zetmeelresten om het persen te vereenvoudigen. Dit is zeer slecht voor uw kachel, veel kachels gaan hierdoor eerder stuk of raken verstopt (slakvorming). Bij veel kachels gaan namelijk hierdoor de rookgasventilator, vijzel en het luchtrooster eerder stuk.

Kiezen tussen bruine en witte houtpellets

Lichtbruine houtpellets worden geperst uit Douglas hout en hebben een laag asgehalte. Douglas hout heeft van nature al wat een licht geel bruinige kleur (dus geen hardhout). Deze houtpellets hebben een hogere warmteopbrengst. De lichte/witte houtpellets zijn meestal gemaakt van vuren of grenenhout welke een lagere warmteopbrengst en een hoger fijnstofgehalte hebben. Bij elke verandering van houtpellets is het belangrijk om uw pellet kachel opnieuw in te stellen. Het is raadzaam de luchttoevoer iets aan te passen. Hier geldt natuurlijk om uw installateur te raadplegen voor een juiste verbranding en een hoog rendement te behalen. Let ook op de vlam in de kachel. De vlam dient voornamelijk licht blauw, lichtgeel, donkergeel te zijn. Is de vlam oranje? Dan bestaat de kans dat de luchttoevoer niet goed staat ingesteld of dat de afvoer is verontreinigd.

Geen keurmerk

Als u er niet zeker van bent dat de pellets een keurmerk en certificaatnummer hebben. U kunt de code op de zak zoeken en laten checken op de volgende site: https://www.enplus-pellets.eu/en-in/certifications-en-in/producer-en-in.html

** De lengte van een pellet mag maximaal 4 maal de diameter zijn.